Beneficiar

logo centras

« Oameni pentru democraţie, democraţie pentru oameni »

Centrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale - CENTRAS

- BENEFICIAR PROIECT -

Centrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale – CENTRAS este o organizatie cu peste 19 ani de activitate, a carei misiune este aceea de a provoca societatea romaneasca la dezvoltare, sub semnul democratiei si al bunelor practici, prin sprijinirea sectorului asociativ, prin stimularea parteneriatului si promovarea de modele. CENTRAS este o fundatie infiintata in 1995, la finalul primului proiect national de educatie civica desfasurat in Romania („Vocea Civica”, derulat de IFES intre 1992-1995). Fondatorii sunt personalitati ale vietii civice si academice din Romania si Statele Unite ale Americii.

Un actor activ in viata publica din Romania, CENTRAS este membru in importante coalitii de organizatii care vegheaza la buna functionare a statului de drept si apara bazele democratiei in Romania. De asemenea, organizatia este membru fondator al Coalitiei pentru Fondurile Structurale – cu rol de monitorizare a gestionarii acestor fonduri de catre institutiile responsabile.

Prin misiunea sa principala, aceea de centru de resurse pentru organizatiile societatii civile, CENTRAS functioneaza ca un nod de informatie si expertiza in interiorul sectorului asociativ, avand contacte si colaborari de durata cu organizatii din intreaga tara; astfel, CENTRAS este in pozitia unica de a fi capabil sa dezvolte proiecte complexe, in care sa atraga participarea organizatiilor neguvernamentale si institutiilor administratiei locale de pe intreg cuprinsul tarii.

Ca avocat al sectorului asociativ, CENTRAS a reusit sa modernizeze Legea Asociatiilor si Fundatiilor (2000) si prevederile codului fiscal referitoare la sponsorizare (1998). In 1997, Legea 2% a fost adoptata in urma unei campanii de advocacy derulata de CENTRAS, alaturi de alte ONG-uri reprezentative. Din 1998, CENTRAS este reprezentata in Colegiul Asociatiilor si Fundatiilor – organism cu rol consultativ pe langa primul ministru al Romaniei.

Pe plan international, organizatia este recunoscuta drept un pol de expertiza in chestiuni care tin de dezvoltarea sectorului asociativ, buna guvernare, practica electorala si politici de educatie si tineret. CENTRAS este membru in mai multe retele internationale de ONG-uri: Civicus, Orpheus etc.

Prin proiectele si programele derulate de CENTRAS

contribuim la dezvoltarea continua a mecanismelor de exprimare democratice si sprijinim consolidarea sectorului neguvernamental din Romania
Incurajam organizatiile neguvernamentale sa se faca cunoscute si vizibile publicului larg.
Faciltam accesul organizatiilor neguvernamentale la dezbaterea publica.
Forumul National ONG

Perioada: 1995-2014

Finatatori: USAID, Ambasada Marii Britanii, Ambasada Republicii Franceze in Romania, Delegatia Comisiei Europene,Charles Stewart Mott Foundation, AIDROM s.a.

Forumul este un eveniment traditional al sectorului neguvernamental, in cadrul caruia sunt puse in discutie teme de anvergura pentru sectorul non-profit din Romania si se incearca stabilirea unui cadru strategic de manifestare a ONGurilor in cadrul politic, economic si social existent la un moment dat.

Atitudini

Perioada: 1996-2008

Finantator: Fundatia Charles Stewart Mott, USAID, Fundatia pentru o Societate Deschisa, World Learning, Banca Mondiala, Ambasada Olandei, Ambasada Canadei, autofinantare

Revista “Atitudini” a inceput sa fie editata in anul 1996, fiind o alternativa la presa de senzatie, abordand domenii marginalizate in general de publicatiile comerciale: drepturile omului, proiecte pentru tineret sau cultura, voluntariat, dar si informatii si proiecte din zona sociala (asistenta sociala, protectia copilului).

Bridging the Gap

Perioada: septembrie 1998 – martie 1999

Finantator: Loteria Nationala Britanica

In cadrul proiectului “Bridging the Gap”, CENTRAS a realizat o campanie de promovare a imaginii sectorului asociativ, care a inclus: un program radio de 10 episoane la Radio Romania Actualitati: “Oameni pentru Oameni”, un program TV de 5 episoade la postul PRO TV: “Dincolo de vis”, un concurs de spoturi publicitare: “Anuntul de utilitate publica – in folosul cui?” si un pachet de instruire in relatii publice: “IMAGINI – organizatiile neguvernamentale si mass media”.

Date versus informatie – crearea si promovarea unui management competitiv al informatiei in cadrul sectorului neguvernamental

Perioada: martie – decembrie 2003

Finantator: Ambasada Canadei la Bucuresti, prin Canada Fund for Local Initiatives Program

Scopul proiectului a fost crearea unei baze de date (RO ONG) cu datele complete si actualizate ale organizatiilor neguvernamentale active in tara si publicarea acesteia pe website-ul CENTRAS. Baza de date continua sa functioneze, prin actualizarea datelor publicate si inscrierea de noi membri.

Donatii Online

Perioada: 2005 – prezent

Serviciul de donatii online permite oricarei persoane fizice sau juridice sa transfere electronic, de pe propriul card, suma dorita catre organizatiile sau proiectele pe care le prefera. Donatorii pot fi sustinatori romani sau din strainatate, mecanismul fiind la fel de usor accesibil din tara si din afara tarii. Proiectul este realizat de CENTRAS, in parteneriat cu Ministerul Culturii, GeCAD ePayment International si Webdev.

Vitrina societatii civile

Perioada: aprilie 2007 – martie 2008

Finantator: The Balkan Trust for Democracy

Proiectul “Vitrina societatii civile” a constat in punerea la dispozitia organizatiiilor neguvernamentale romanesti a unor spatii de afisaj stradal, pentru campanii publice.

dezvoltam si promovam actiuni de succes privind educatia pentru dezvoltare si politicile de ajutor international ale statului roman
Suntem promotori ai politicilor de ajutor international al statului roman prin campanii de informare si educare a publicului larg.
Actionam ca partener strategic al institutiilor publice care se ocupa in Romania de educatia pentru dezvoltare si de politicile de ajutor international si suntem impreuna cu alte organizatii, for consultativ pentru acestea.
Sprijinim dezvoltarea sectorului neguvernamental din Republica Moldova si Georgia, tari prioritare pentru statul roman in acordarea de ajutor international.
“Da mai departe!” – campanie de informare asupra Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului

Perioada: decembrie 2008 – martie 2009

Finantator: Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare

Scopul proiectului a fost cresterea nivelului de cunoastere in randul populatiei orasului Bucuresti cu privire la strategia Oficiala de Ajutor pentru Dezvoltare a statului roman si la Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului.

mediem parteneriate intre organizatiile neguvernamentale si alti actori, precum institutiile publice, mass-media, mediul de afaceri, organizatii internationale si cetateni
Credem in colaborare si in rezultatele superioare ale acesteia si avem capacitatea de a mobiliza categoriile interesate de o anumita problema.
Credem in forta asocierii si incurajam formarea de retele in mediul neguvernamental.
ONG-urile si Administratia Publica – pentru un parteneriat eficient

Perioada: martie – august 2003

Finantator: Citizens Pact for South East Europe

Scopul proiectului a fost acela de a ajuta membrii organizatiilor Citizens Pact for South East Europe sa-si imbunatateasca capacitatea de a planifica si implementa campanii de comunicare publica si lobby.

ONG si Mass Media – pentru un parteneriat eficient

Perioada: februarie – decembrie 2003

Finatator: Ambsada Canadei la Bucuresti, prin Governance Support Program

Proiectul si-a propus sa dezvolte capacitatea de lucru a ONG-urilor cu presa, astfel incat acestea sa isi exprime opiniile corect din punct de vedere jurnalistic, sa isi faca punctele de vedere intelese si rezultatele muncii cunoscute.

Sa invatam parteneriatul!

Perioada: iulie 2004 – februarie 2005

Finantator: Balkan Trust for Democracy

Proiectul a avut ca scop cresterea capacitatii institutionale si umane de relationare cu administratia a 48 de organizatii neguvernamentale din tara, incurajand dialogul dintre ONG si Administratia Publica Locala, dintr-o perspectiva orientata pe rezolvarea problemelor comunitatii.

Practica parteneriatului

Perioada: octombrie 2005 – iunie 2006

Finantator: Balkan Trust for Democracy

Prin acest proiect, CENTRAS a urmarit construirea si facilitarea unei comunicari eficiente intre reprezentanti ai Administratiilor Publice Locale din toata tara si organizatiile neguvernamentale romanesti.

Organizarea Conferintei Juridice Internationale, editia a XIV-a

Perioada: 19-21 mai 2006

Finantator: Furth Family Foundation, Inalta Curte de Casatie si Justitie a Republicii Cehe

Evenimentul a fost organizat de CENTRAS, impreuna cu Facultatea de Drept a Universitatii din Michigan, si a avut ca tema “Medierea conflictelor si transparenta luarii deciziilor”. Subiectul a fost dezbatut de 130 de inalti judecatori si presedinti de Curti de Casatie si Justitie si Tribunale Supreme, din peste 40 de tari, de pe 5 continente.

Organizarea procesului de alegere a reprezentantilor organizatiilor neguvernamentale in Consiliul Economic si Social

Perioada: august – decembrie 2006

Finantator: Agentia pentru Strategii Guvernamentale

Activitatea a fost finantata de Guvernul Romaniei si a avut ca obiectiv cresterea gradului de participare a organizatiilor neguvernamentale si a cetatenilor in procesul de formare a politicilor publice la nivel national.

conducem si actionam ca parteneri in campanii si programe de informare, educare si constientizare adresate ONGurilor si publicului larg
Intreprindem campanii de advocacy, informare-educare si constientizare privind teme de interes penru societatea civila ori pentru publicul larg.
Am fost gazda Centrului de Informare Europe Direct Bucuresti (2005-2013).
Asistenta tehnica, training si monitorizare pentru organizatiile beneficiare ale finantarii World Learning, prin programul Child Net

Perioada: octombrie 2003 – octombrie 2004

Finantare: World Learning, prin programul Child Net

In cadrul proiectului, CENTRAS a asigurat instruirea, asistenta tehnica si monitorizarea activitatii pentru 20 de organizatii mici care ofera servicii directe copiilor cu dizabilitati din comuna lor. Organizatiile instruite au fost ajutate sa implementeze eficient proiecte finantate de World Learning, prin programul Child Net

Cetatean 100%

Perioada: februarie 2004 – ianuarie 2005

Finantator: Ambasada Regatului Tarilor de Jos in Bucuresti, prin programul Matra – KAP

Proiectul si-a propus sa creasca participarea ONG-urilor la procesul de luare a deciziilor si sa promoveze cele mai bune practici in participarea publica

DISCIPPO – Dezvoltarea de servicii de suport pentru organizatii neguvernamentale

Perioada: iunie – decembrie 2006

Finantator: World Learning Romania

Proiectul a avut ca obiectiv principal formarea unui grup de leaderi ai sectorului neguvernamental si derularea unor vizite de schimb de experienta in tara.

Banca de Cunostinte ONG

Perioada: mai 2006 – aprilie 2007

Finantator: Ambasada Regatului Tarilor de Jos, prin programul Matra – KAP

Proiectul a urmarit sa dezvolte organizatiile neguvernamentale romanesti, prin oferirea unui set util de instrumente care sa le ajute in derularea activitatilor zilnice.

Organizarea Conferintei de mediu pentru beneficiarii de granturi mici

Perioada: martie 2006 – decembrie 2006

Finantator: Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare

Conferinta pe probleme de mediu, organizata de CENTRAS, a reunit peste 80 de reprezentanti ai ONG-urilor de mediu, ai Administratiei Publice Centrale si ai mediului de afaceri care derulau proiecte finantate de programul GEF de granturi mici.

Stimulam implicarea sociala a tinerilor si initiativele civice ale acestora
Una din directiile de actiune ale CENTRAS vizeaza educarea tinerilor in spiritul democratiei, prin implicarea lor in structuri administrative autonome, ce functioneaza pe langa institutiile administraţiei locale (Proiectul PAL – TIN).
Incurajam tinerii sa devina voluntari in organizatiile neguvernamentale.
PALTIN – Participarea Tinerilor la Administraţia Locală

Perioada: 1994 – prezent

Finantator: CEE TRUST – Trust for Civil Society in Central & Eastern Europe

Proiectul PALTIN – Participarea Tinerilor la Administraţia Locală se concretizează în formarea de Consilii Locale ale Copiilor si Tinerilor, structuri cu activitate în exclusivitate bazate pe voluntariat, în cadrul cărora tinerii descoperă cum funcţionează aparatul alegerilor democratice şi îşi dezvoltă abilitatea de a răspunde cererii „electoratului” lor. În prezent, există aproximativ 20 de asemenea structuri în ţară, formând Reţeaua PAL-TIN a Consiliilor Locale ale Copiilor şi Tinerilor.

Finantarea proiectelor CENTRAS este asigurata din finantari nerambursabile (grant-uri) oferite prin concurs de catre institutii finantatoare nationale si internationale. O mica parte (sub 10% anual) provine din donatii, sponsorizari si prestari de servicii.